Yavor Vesselinov Za men

Моята история

Аз съм Явор Веселинов – писател и сценарист. Роден съм през 1975 г. в град София и съм израснал в полите на Витоша с обич към планината. Понякога използвам псевдонима Ян Ван Сейл, който беше измислен от мои приятели.

В малкия квартал Драгалевци живея и до ден днешен, в прегръдката между планината и големия град.

Занимавам се с писане от ученик. Вдъхновен от природата, животните и хората. Обичам мистиката и магията, вплетени в особеностите на човешката порода. Сигурен съм, че това е свързано с рождената ми тринадесетата дата и любовта към разказването на истории.

От дете съм заобиколен с интересни хора, които по някакъв особен и интуитивен начин са провокирали моя интерес към книгите. Започнах от българските народни приказки и приказките на братя Грим, с които се научих да чета. Продължих с интереса към приключенията и добре разказаните истори.

В училище се сблъсках с различните науки. Дори имах период, в който се бях насочил към математиката и физиката, но в гимназиалните години надделя страстта ми към хуманитарните науки. След неизбежния сблъсък с казармата, влязох да уча ветеринарна медицина.

До ден днешен съм практикуващ ветеринарен лекар, но не се отказвам от писането, напротив, твърдя че то е съвместимо с всяка една професия. Като студент дори създадох театрална група, в която участвах и пишех сценариите в рима.

Освен тях – кратките разкази, есетата и поезията – бях запленен и подвластен на романа. За мен той е безкрайната свободна територия, която няма граници или ограничаващи фактори. Там обичам да се движа с удоволствие. Интересно е да спомена, че дебютния свой роман „Самоубийци“ написах изцяло на ръка.
През времето и до ден днешен работяс няколко български издателства. Моите романи могат да бъдат намерени в българските книжарници и онлайн.

Имам издадени 9 романа – „Самоубийци” , „Ноември”, „Сънища” , “Несподелено”, “Сурогат”, „Моторист“, „Улица Айнщайн“, „Колко голяма е голямата любов“ и най-новия ми – „Пазителят“, който е първи от трилогията „отвъд Апокалипсиса“.  

Четири от книгите ми са преведени на английски език и са налични в Amazon. Следващите са в процес на превод. Продължавам да пиша. В момента работя по няколко проекта. Занимавам се и със създаване на филмови сценарии и продукции.

За себе си казвам, че съм писател ветеринарен лекар. Води ме примера на моя уникален и благороден баща, който загубих като дете. Благодарен съм за подкрепата на майка ми, която ми подари пишеща машина преди години, както и на всички хора в своя живот, които са вярвали в мен и споделяли моята мечта, свързана с разказването на истории.

Това съм аз. Добре дошли в моя свят!

С най-искрено уважение:

Явор Веселинов