Начало » Блог » Задължително за сценаристи, писатели и разказвачи на истории!

Задължително за сценаристи, писатели и разказвачи на истории!

Статия Изкуството на драматичното писане 2

С нетърпение споделям тук причината, поради която аз и мой екип, решихме да преведем и издадем на български език първата книга на Лайош Егри – “Изкуството на драматичното писане“. Класика, издадена през далечната 1942 година, издавана на много езици в милионни тиражи, актуална и до ден днешен.

Книгата според нас е много ценна и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА да се ПРОЧЕТЕ от всички сценаристи, писатели на романи или НЯКОЙ, който се опитва да създаде дълбоки, смислени истории.

Прозренията на автора за това, което той нарича „Предпоставка“ (замисъл, идея), са повече от фантастични и изключително мощни – може би дори променящи играта. Той казва основното за развитието на характера и как да се развият непреодолими характерни особености (арки или дъги на развитие на героите).

Лайош Егри ви провокира и ви дава възможност да катапултирате писането си на следващо, по-високо ниво.

 

Защо да я прочетете още сега

Ето най-убедителните причини да прочетете „Изкуството на драматичното писане“… и какво се случва, когато не се придържате към формулата на Лайош Егри.

Авторът, на разбираем език и с много класически примери, учи всеки начинаещ или успял драматург. Всеки желаещ да Пише пиеси, кратки разкази или романи.

Всеки разказвач допуска грешки или се поддава на слабости, затова е хубаво да се запознае с основните принципи по изграждането на историята.

Лайош Егри, както всички велики разказвачи, разбира разказването на истории по начин, който надхвърля всички общоприети форми. И ако ВИЕ искате да пишете дълбоки, смислени истории, определено обърнете внимание на това, което Лайош ( Lajos Egri) има да каже. А той го прави в човешки и много разбираем стил.

В тази книга има много интересна информация. Пълна е с множество детайлни класически примери от пиеси на Шекспир, Ибсен, Молиер и много други. Но има две страхотни причини да я изберете и двете директно се отнасят до това, защо решихме да преведем и издадем книгата на български език:

Първата е, че Егри представя някои трансформационни прозрения за това, което той нарича „Предпоставка“. Какво е то? Това е причината ВАШАТА история да резонира с вашата аудитория – основната истина, която тя изследва, свързана с човешкия опит.

Книгата също така разглежда как да НАПРАВИТЕ вашата предпоставка. Това е вашата Идея. Вашият Замисъл. И дори ви дава формула, с която можете да го направите.

Но НАЙ-ДОБРАТА част на „Изкуството на драматичното писане“ е изследването на Егри за развитието на главния Характер (Герой) и дъгите на развитие на всички останали персонажи от вашето произведение.

 

Как да развием характер (герой) – пример от книгата

Егри започва, като обяснява КАК развитието на Характера трябва да се случи по начин, по който публиката ще го разбере. След това той ни дава методология, за да гарантираме, че аудиторията ще се възползва от постепенните промени в нашите герои.

За да илюстрира метода си, Лайош би казал, че даден герой НЕ ТРЯБВА ДА ПРОПУСКА основните фази на естественото си развитие. Ако до края на историята даден герой извърши убийство, дъгата на развитие на този герой може да започне с… изживяване на страх, например.

След това да продължи с възмущение.

Това негодувание може да доведе до дълбоко засадено недоверие.

И това дълбоко засято недоверие може да се превърне в параноя.

Веднъж параноичен, Персонажът може да има предизвикателно Събитие – нещо, което наистина ги ядосва и предизвиква…

И в този момент на параноичен гняв – Персонажът може да извърши убийство. И ние (публиката, читателите) бихме повярвали, защото наблюдавахме героя в течение на времето. Неговото развитие. Той израсна пред очите ни.

Това е само един пример, могат да бъдат много… и можете да ги намерите в книгата.

Още едно мощно прозрение от „Изкуството на драматичното писане“. Развитието на Героя трябва да се предсказва. Ако нашият Герой преминава от обида направо към убийство, публиката вероятно няма да го приеме и разбере. Няма да бъде достоверно. Така публиката няма да покаже интерес към крайния продукт. Същата публика, която получава точно това, което желае, но не винаги по-начина, по който го е очаквала.

 

Желанието на всеки разказвач на истории

Всеки разказвач желае да изгради характерни дъги на развитие на своите герои, с които аудиторията да резонира на дълбоко и смислено ниво.

В Тази книга Лайош Егри ни дава мощен пример за това как да го направим.

Ако търсите да развиете по-завладяващи предпоставки, които резонират с публиката на по-дълбоко ниво, и ако искате вашите герои да се чувстват реални и автентични, тогава определено е хубаво да се запознаете по-детайлно с „Изкуството на драматичното писане“.

 

Мисията ни – издигане нивото на българския разказвач до световни висини

Основно класическо помагало-учебник на поколения разказвачи на истории от цял свят, издадено за първи път от Саймън и Шустер през далечната 1942 година. Оттогава книгата е претърпяла множество издания в милионни тиражи на различни езици по целия свят. До този момент НЕ и на Български език. Незнайно защо. Идеята ни да я направим достъпна на родния ни език, беше свързана със замисъла ми по работата, свързана с издигане нивото на българския разказвач на по-високо и наистина световно ниво. Конкуренцията между нас, като разказвачи може да бъде приятелска и градивна. По-добре разказаните истории, биха помогнали за повдигане културното ниво на нашата нация и по-добрата удовлетвореност на българския читател. По-добрата конкурентно-способност на българския автор на световната сцена…

 

Това е една от любимите ми книги за разказване на истории.

Тази книга е за сценаристи, писатели и всеки, който се опитва да създава дълбоки и смислени истории. Наръчник и мотивиращо четиво за всеки разказвач.

Тя е подходяща и за всеки читател, който обича наистина добре разказаните истории.

Това е книга за всеки, заредена с мъдрост и дълбоки истини от живота. Всеки един от нас е Герой в своята история. Тази книга огрява останалите тъмни ъгли, относно развитието на героя и градирането на историята, което я превръща в един универсален учебник за особеностите и цялостната композиция на писането.

 

С уважение:

Явор Веселинов

български писател и сценарист

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *