Начало » Блог » Историята на „Самоубийци“

Историята на “Самоубийци”

Samoubijci articles

„САМОУБИЙЦИ“ е моят дебютен роман. Първият, който завърших до самия край, но въпреки всичко остана възможност за продължаване на историята. Всъщност планувам втори роман.

Пиша от ученик и това е една от историите, които бях започнал още в тези години, но я завърших като студент във факултета по ветеринарна медицина. Това беше времето, в което пишех и пиеси, предназначени за студентската драматична група, на която съм съосновател.

„Самоубийци“ е история, провокирана от любовта ми към планината и в частност към Витоша, в чиито поли съм роден и израснал. Водеше ме натуралната сила на природата; сблъсъкът с природата на човешкия характер; рискът, съдбата да те противопостави срещу най-големия враг в живота ти; силата на магията и специалните способности, които някои хора са успели да развият, но не и да овладеят.

Интересно е, че този мой първи завършен роман, започнах да пиша на ръка. На ръка го развих и довърших, както и всичките бележки към него. В последствие го редактирах и преписах на пишеща машина, подарена ми още в ученическите години от майка ми, а накрая го обработих и на първия си лаптоп – един стар IBM. Лаптопът беше трета употреба и търговеца, който ми го продаде каза, че е здрав като трактор. Поне тежеше като такъв.

Приятели и познати четоха романа. Всеки споделяше мнение, забележки, сравнения и преувеличения. Нормално. Както към всеки един такъв интелектуален продукт. И така от уста на уста, и от ръка на ръка, ръкописът достигна до първият сериозен редактор в живота ми – поетесата Маргарита Петкова (с нея работихме заедно и партнирахме, също във втория ми роман „Ноември“). Тя ме повика при себе си, след като беше го прочела – тогава работеше към издателство Захарий Стоянов – и ми съобщи сериозно, че книгата трябва да види бял свят. Да достигне до повече читатели. Така беше издаден „Самоубийци“. Така през тези години, претърпя четири издания, както и превод на английски език. Премина през много читатели, натрупа голямо число мнения и почитатели.

САМОУБИЙЦИ“ – моят официален дебют.

Една много интересна и провокативна история, изтъкна с усещане за мистика и опасност; подплатена с добре развити герои, мотивация и природа на нещата.

С пожелание за приятно четене, искрено ваш:

Явор Веселинов

п.с. очаквайте „Самоубийци“2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *